Bilgisayar Mühendisliği Programı Eğitim Amaçları ve Program Çıktıları
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, lisans eğitimi sürecinde kazandıkları bilgi, beceri, deneyim ve farkındalıklar ile
-
Yurt içi veya yurt dışındaki üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya ilgili alanlarında lisans üstü eğitimlerini sürdürebilen; üniversitelerde, araştırma kurumlarında, ar-ge birimlerinde görev alarak bilimsel çalışmalar yapabilen, araştırma faaliyetlerinde bulunabilen, yaşam boyu öğrenmeye açık
-
Ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda veya kamu kurumlarında mesleki yetkinliklerini kullanarak çözüm üretebilen, sistem tasarlayabilen, iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına yatkın, danışman ve yönetici olarak görev alabilecek
-
Bilgisayar mühendisliği veya ilgili alanlarda, yenilikçi ve girişimci yönlerini kullanarak teknoloji tabanlı yeni ürünler geliştirebilen ve/veya yeni işletmeler kurabilen
-
Etik değerlere bağlı, ülke, çevre ve toplum sorunlarına duyarlı
bilgisayar mühendisleri yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Bilgisayar Mühendisliği (Lisans) Program Çıktıları
- Bireysel veya bir ekip üyesi olarak disiplin içi yada çok disiplinli çalışmalarda sorumluluk alabilme.
- Bilgisayar Mühendisliği alanına ilişkin gerekli asgari kuramsal ve uygulamalı bilgi düzeyine sahip olma.
- Mevcut bir sistemdeki problemleri saptama, tanımlama, çözümleme, özgün çözüm yolları bulabilme ve alternatif çözüm yolları üretebilme.
- Bir probleme ilişkin geliştirilen bir çözümü en az bir programlama dilinde, dilin en uygun özelliklerini kullanarak kabul edilebilir başarım sınırları içinde gerçekleyebilme.
- Girişimcilik ve yenilikçilik kavramlarını bilme, iş planı yapabilme ve proje yönetim araçlarını etkin biçimde kullanabilme.
- Sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinliklerin dışındaki seçeneklerin de farkında olma, gerektiğinde seçimlerini irdeleyebilme; bilgi kaynaklarını etkili ve akılcı bir biçimde kullanabilme.
- Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurabilme, teknik içerikli bilgilendirme, dokümantasyon ve sunum yapabilme.
- Sosyal etkinliklerde ve projelerde mühendislik perspektifi ile katkı sağlayabilme, rol alabilme, çözüm yolları üretebilme.
- Meslekteki gelişimini sağlayacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olma.
- İş sağlığı ve güvenliği kavramını bilme; çalışma hayatı, meslek etiği, sosyal ve kültürel değerler hakkında farkındalık sahibi olma.
Bilgisayar Mühendisliği (Yüksek Lisans) Program Çıktıları
- Bilgisayar Mühendisliği alanında lisansüstü düzeyde akademik bilgi ve beceri kazanma.
- Bilgisayar Mühendisliği alanında kapsamı ve amaçları belirlenmiş disiplin içi yada disiplinler arası bir araştırmayı akademik yetkinliklerini kullanarak yürütebilme; literatür araştırması, yöntem önerisi yapabilme; elde edilen sonuçları yorumlayabilme.
- Akademik bir araştırmanın yada bir projenin yürütülmesine ilişkin yöntem bilgisine sahip sahip olma, gerektiğinde inisiyatif alabilme, süreç yönetimi yapabilme.
- Bilimsel literatürü izleyebilme, kazandığı bilgiler ışığında kendini yenileyebilme.
- Bilimsel bilgi birikimini seminer, sunum, tez, bildiri, makale v.b. araçlarla yazılı ve sözlü olarak etkin bir şekilde ifade edebilme, en az bir yabancı dilde iletişim kurabilme.
- Disiplin içi yada çok disiplinli bir çalışmayı yürütebilme, bu süreçte toplumsal, çevresel ve etik değerleri akademik bir tutum çerçevesinde gözetme, çıkarımlarını ifade edebilme ve tezlerini savunabilme.